Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 10:11 - ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ
Автор: rrafi Категория: Други   
Прочетен: 2531 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 29.10.2009 16:04


Емоционална интелигентност...

Що е то?

текст Светослав ЕГОРОВ

Тя е навсякъде около нас, кара ни да се чувстваме добре и да я търсим в хората. Осъзната или не, емоционалната интелигентност отваря врати и предизвиква добронамереност. Малките детайли, интересният подход и подходящата интонация допринасят за красивата идентичност на всеки човек. Милите думи и жестове, изразени в точния момент, въздействат емоционално върху чувствата на човека, с когото сте, провокират в него интерес към вас и го карат да говори, да слуша и да се интересува от това, което казвате, и от това, за което мислите. Чрез подобен подход вие убеждавате и подчинявате емоциите на събеседника си, карате го да бъде съпричастен и искрен с вас. Убедителността ви мотивира хората да бъдат себе си, да изтъкват силните си страни и да се стараят повече от обикновено. В този смисъл, овладяването на емоционалната интелигентност е пряк път към по-добра комуникация с околните.

За смисъла на човешките емоции
Човешките емоции биха могли да ви повлияят както положително, така и отрицателно. Те могат да бъдат ваша пречка, да изразяват тъга, гняв, страх и презрение. Могат да попречат на преценката и действията ви, да определят състоянието и настроението ви, да вредят на решенията, които взимате. Под тяхно влияние можете да действате прибързано или необмислено. Обикновено се чувствате по този начин, когато ви обидят, наранят или злепоставят, когато не ви уважават и не ви обръщат внимание. Въпреки това негативните емоции са градивни, защото засилват усещанията ви, влияят върху мисловния процес и ви карат да взимaте различни, нетрадиционни и смели решения. Съществува и състояние на безразличие (апатия), когато човек няма определено отношение към случващото се около него, към близките и приятелите си. Това състояние е неприятно и вредно, то би могло да доведе до депресия, да създаде безчувственост, безразличие и безучастност. Емоционалната интелигентност ни учи как да избегнем всичко това, как да бъдем себе си и да контролираме поведението си.

Има ли формула за добро поведение?
Несъмнено доброто поведение играе определяща роля в постигането на нашите цели, в акумулирането на приятелство и създаване на добри отношения. В основата на всичко обаче стои искреността, която е вашият най-голям приоритет. Тя не е характерна за всеки, но е необходима така, както е необходима готовността ви да се извисите над дребното във вас и делника ви. Важно е да отделите време, за да развиете способността си за адекватна реакция спрямо настроенията, характерите, мотивите и желанията на другите хора, да моделирате своите връзки и да мобилизирате и вдъхновявате личностите, които обичате. Смисълът на емоционалната интелигентност се корени в желанието ви да поддържате пълноценни лични взаимоотношения и да подкрепяте хората около вас. И още – целта на този тип интелигентност е развиването на способността ви да обещавате по-малко и да давате повече на хората, които цените.

А каква е реалността...?
Често, когато общуваме с близки и приятели, ние пренебрегваме тяхното мнение, не ги изслушваме и не извличаме полезното от разговора с тях. Държим се разсеяно и мислим за собствени, лични проблеми. Предубедеността ни пречи да бъдем естествени, да оценим човека срещу себе си и да се заредим с позитивизма, който той излъчва. Действаме според настроенията си и не разбираме, че силният момент е настоящият миг. Понякога реагираме прибързано и без да се усетим, обиждаме близките, които ни обичат и уважават. Обикновено търсим вината в другите, не премисляме достатъчно внимателно ситуацията и подхождаме егоистично. Все по-рядко се срещаме с красивите емоции и добрите намерения, които ни карат да преследваме идеите си; с хората, които не обръщат внимание на напрегнатото ежедневие, и намират всевъзможни начини, за да се отпуснат и поговорят с приятен човек.

Изходът: Хумор, хумор и пак хумор!
Опитвайте се да предизвикате позитивните емоции в събеседника си, дайте нещо от себе си и то ще ви се върне стократно. Не бъдете егоисти, отделяйте време за хората, които са срещу вас и търсят контакт. Използвайте хумор – най-силното оръжие, старайте се той да е уместен, защото неговата сила е двустранна. Доброто настроение е добре възприето и е от полза за самите вас. Най-красивите неща на света трябва да се усетят, те не могат да се видят, както не може да се види удоволствието от един обикновен разговор с приятел. Подбирайте внимателно най-близките си хора и не забравяйте, че те са част от прекрасните моменти в живота ви, те са уникални и заслужават особено внимание. Дръжте на обещанията си, бъдете им полезни и не очаквайте винаги първата стъпка да бъде от тяхна страна. Постепенно ще се заобиколите с хора, които обичате и харесвате, с които прекарвате голяма част от щастливите и тъжните си моменти. Ще разберете, че имате неизчерпаеми теми за разговор и ще се обогатявате постоянно с нова и полезна информация. От всеки можете да научите много нови неща. Най-важното е да вярвате в себе си, да говорите и общувате.


Тагове:   интелигентност,


Гласувай:
5



1. priqtel12 - Чудесен постинг!
28.10.2009 20:34
Точно днес имах нужда да прочета нещо за ефекта от позитивното мислене и поведение по редица лични причини и.... се радвам , че попаднах точно тук. Върнах си позагубената вяра, че постъпвам правилно..... БЛАГОДАРЯ!!!!
цитирай
2. rrafi - Радвам се!
28.10.2009 22:33
Поздравявам автора, и за вас се радвам!Усмивки!
цитирай
3. alie - prekrasno
05.11.2009 22:51
ne iskam da glasuvam samo vednaj iskam da glasuvam 100 pati za6toto tova me kara da jiveq :) trudno se postiga no postigne6 li go jivota sqka6 e po drug po hubav po smislen.pojelavam vsi4ki da namerqt harmoniqta dobrite priqteli i istinskite hora:) Най-важното е да вярвате в себе си, да говорите и общувате
цитирай
4. rrafi - Да Алие!
06.11.2009 11:48
Най-важното е да вярваме в себе си, да говорим и общуваме както подобава .....
цитирай
5. priqtel12 - Препрочетох този постинг и първата мисъл, коята ми хрумна
07.11.2009 21:39
след това бе, че емоционално интелегентния човек е и много тактичен и винаги се съобразява с емоциите, гледайки да не нарани емоционално другите.
цитирай
6. rrafi - - Препрочетох този постинг и първата мисъл, коята ми хрумна
07.11.2009 23:58
priqtel12 написа:
след това бе, че емоционално интелегентния човек е и много тактичен и винаги се съобразява с емоциите, гледайки да не нарани емоционално другите.

Колко точно сте го изразили в два реда!Благодаря!
цитирай
7. анонимен - Най-важното е да вярваме в себе си, да говорим и общуваме както подобава .....
08.11.2009 12:21
da=no za sajalenie priqtelite ti razachorovat ponqkoga:(
цитирай
8. rrafi - До анонимен !
08.11.2009 14:54
анонимен написа:
da=no za sajalenie priqtelite ti razachorovat ponqkoga:(


Може първо да проверим дали ние не виждаме погрешно, а и може да не е умишлено ....Знам за себе си, че единствено Създателя ни не ни разочарова и изоставя!Ако това е приоритета ни ,всичко останало е.... Усмихни се дори когато те боли, нали и за това има награда!:)
"Ако направим добро ще ни следва добро, ако направим зло.... не ми се говориииииииииии........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rrafi
Категория: Други
Прочетен: 617134
Постинги: 295
Коментари: 1268
Гласове: 8899
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930